Muumimuseon Puutarhajuhla on Kaikkien Festari

Viime vuonna ensimmäistä kertaa vietetty Muumimuseon Puutarhajuhla valtaa Sorsapuiston jälleen lauantaina 10.8. klo 14–21. Tove Janssonin syntymäpäivän ja 2-vuotiaan Muumimuseon kunniaksi järjestettävä Puutarhajuhla tarjoaa ruokaa ja juomaa, mukavaa yhdessäoloa, musiikkia, teatteria, satutuokioita ja muumianimaatioita kaikenikäisille.

Tapahtuma toteutetaan laajassa yhteistyössä erilaisten toimijoiden ja yhteisöjen kanssa ja sillä varmistetaan ja vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuuden toteutumista. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on suunnattu kaikille ikäluokille. Muumimuseon Puutarhajuhlan ohjelmasisällöissä keskitytään myös yleisön osallistamiseen ja liikuntarajoitteisten osallistujien huomioimiseen. Saavutettavuudesta tullaan kertomaan verkkosivuilla, jotta kaupunkilaisten ja Tampereella vierailevien on helppo tehdä päätös osallistumisesta tapahtumaan.

Puutarhajuhlan toimintapisteillä voi mm. pelata minigolfia, nauttia karusellin kyydistä, saunoa ja kylpeä paljussa, ottaa yhteiskuvia Muumipeikon ja Niiskuneidin kanssa tai tehdä löytöjä Muumituotteiden kirpputorilla. Elävästä musiikista vastaavat Tähdet, tähdet -ohjelmassakin hurmannut upeaääninen Ilta sekä Osmo Ikosen johtama akustinen SuomiLOVE-bändi. Puistossa on erilaisia ruokailualueita ja kodikkaita pöytäryhmiä, joissa voi nauttia myyntipisteiden tarjonnasta tai omista eväistä. Tapahtuman juontaa toimittaja Salla Paajanen.

Muumimuseo on avoinna la 10.8. klo 10-21.


Provinssi on Kaikkien Festari

Ensi kesänä jo 41. kertaa juhlittava Provinssi järjestetään kolmipäiväisenä torstaista lauantaihin 27.6.-29.6.2019, ja paikka on tuttu Seinäjoen Törnävänsaari. Provinssi on tehnyt tapahtuman saavutettavuutta jo vuosia ja tapahtuman palveluista kaikille löytyy kattavasti tietoa ennakkoon tapahtuman verkkosivuilta. Tiedon jakaminen onkin yksi tärkeimmistä osa-alueista saavutettavuudesta puhuttaessa.

Provinssin viidellä lavalla esiintyy tänä vuonna yhteensä 91 artistiryhmää, joista 15 on ulkomailta ja 76 Suomesta. Tämän hetken tiedon mukaan pelkästään miehistä koostuvien all male -artistien osuus on 50,5%, ja muita sukupuolia sisältäviä kokoonpanoja on ohjelmasta yhteensä 49,5%. Tämän vuoden esiintyjäkokoonpanoista puolet nähdään Provinssissa ensimmäistä kertaa sen 40-vuotisen historian aikana.

Mikä on hienompaa kuin saada aloittaa yhteistyö Provinssin kanssa, jolle tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja ekologisuus.


Kaikkien Festarin lanseeraustilaisuus Tampereella 25.4. oli onnistunut

Kaikkien Festari on ACCAC Globalin Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella toteuttama hanke, jossa pureudutaan festivaalien inkluusioon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen niin katsojien kuin esiintyjien osalta.

Hankkeen tavoitteena on tehdä tunnetuiksi ja näkyviksi ne festivaalit ja tapahtumat, jotka toteuttavat syrjimättömyyttä ja toimivat yhdenvertaisuuden suunnannäyttäjinä. Tehdäksemme uusien esiintyjien löytymisen mahdollisimman helpoksi, ylläpidämme ja kehitämme artistirosteria, joka jo nyt sisältää monipuolisen kattauksen eri taiteenalojen ammattilaisia Suomesta ja ulkomailta. Varmistaaksemme erityistarpeisten artistien olosuhteet, toteutamme esteettömyyskartoituksen ja konsultoimme tapahtumajärjestäjää saavutettavuudesta.

Kaikkien Festarin lanseeraustilaisuus 24.5. Tampereella oli onnistunut ja mielenkiinto hanketta kohtaan on ollut päätähuimaava :).

Tilaisuudessa kuulimme Tampereen kaupungin esteettömyys- ja vammaisasiamies Hanna Karojärven puheenvuoron kaupungin yhdenvertaisuussuunnittelusta ja Tampere Guitar Festivalin Marko Salosen kokemuksia TGF:n saavutettavuudesta vuodesta 2011 lähtien.

Kulttuuritalo Laikun Musiikkisalissa esiintyivät artistirosterin taiteilijat pianisti Isto Ilomäki, haitaristi Joose Ojala, näyttelijä Pirkko Uitto sekä koomikko Tommi Vänni & Alaa Salonen.

Julkistimme tilaisuudessa myös ensimmäiset tähtihaastajamme. Roope Salminen ja Kalle Lindroth haastavat kesällä 2019 haluamansa festivaalin mukaan Kaikkien Festari -hankkeeseen. Haastamalla tähti tarjoutuu esiintymään festivaalilla sillä ehdolla, että vähintään hänen palkkionsa suuruinen summa käytetään saavutettavuuden parantamiseen tai erityistarpeisiin esiintyjiin vuonna 2020.

Nyt työ voi alkaa tavoitteenamme onkin saada jo tänä vuonna mukaan 10 festivaalia. Ensimmäiset mukana olevat festivaalit ovat Lasten Festivaali Kutitus, Likkojen Lenkki, Lieksan Vaskiviikko, Pispalan Sottiisi ja Tampere Guitar Festival. Uusia julkistetaan pian.

Meillä on tarjota palveluja juuri sinulle tapahtumajärjestäjä yhdenvertaisen tapahtuman toteuttamiseksi.Tämän vuoden pystymme tarjoamaan palvelut hanke-hinnoittelulla verkostolle, sillä ne ovat toistaiseksi Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemia. Tsekkaa ja osta omasi! http://kaikkienfestari.fi/palveluhinnasto-2019/

Päivitämme nettisivuille jatkuvasti lisätietoa esiintyjistä sekä tapahtumajärjestäjälle tarpeellista tietoa. http://kaikkienfestari.fi   

Tapahtumajärjestäjä hyötyy saavutettavuuden kehittämisestä monin tavoin. Tapahtuman asiakaspalvelu paranee ja mahdollisuus tavoittaa uusia kävijöitä kasvaa. Esteettömyyden ja moninaisuuden edistäminen lisää myös tapahtuman yhteiskunnallista uskottavuutta ja houkuttelevuutta.

Kulttuuri kuuluu kaikille tekijänä, kokijana ja näkijänä!

Uutiset


Kutitus -festivaali on Kaikkien Festari

Lasten taidefestivaali Kutitus on Espoon kulttuurikeskuksessa vuosittain järjestettävä lapsille ja perheille suunnattu iloinen tapahtuma. Tänä vuonna Kutitus järjestetään jo kymmenennen kerran. Syksyisin lokakuun ensimmäisellä viikolla riemukas taidefestivaali valtaa koko tapiolalaisen konserttitalon ja tuo katsottavaksi ilahduttavia esityksiä, puuhattavaksi kutkuttavia työpajoja ja koettavaksi monenmoisia mieleenpainuvia hetkiä. Espoon kulttuurikeskus on viisi päivää lasten oma – hieman hassumpi ja aavistuksen naurattavampi.

Festaritunnelmaa ovat luomassa kaikki Espoon kulttuurikeskuksessa toimivat tahot: Tapiola Sinfonietta, Tapiolan kirjasto ja Espoon musiikkiopisto. Näiden lisäksi joka vuosi mukana on lukuisia vaihtuvia sisällöntuottajia, jotka johdattelevat vuosittain vaihtuvan teeman pariin. Tämän vuoden teemana on värien maailma – värikäs maailma!

Kutitus aloitti saavutettavuuden kehittämisen vuoden 2018 tapahtumassa toteuttaen mm. viittomakielisiä tulkkauksia esityksiin. Nyt yhteistyössä Kaikkien Festarin kanssa lähdetään miettimään uusia ulottuvuuksia ja avauksia aiheesta.

Kutitus -festivaali on järjestetty Espoon kulttuurikeskuksessa vuodesta 2010, edeltäjänä oli Ystävyyden talo -tapahtuma vuosina 1990-2009.

Lasten taidefestivaali Kutitus
Espoon kulttuurikeskus
Kulttuuriaukio 2, Tapiola/Espoo
www.espoonkulttuurikeskus.fi
www.kutitus.fi


Kaikkien Festarin lanseeraus Tampereella 25.4.

Kaikkien Festari on Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella ACCAC Globalin toteuttama suunnannäyttäjä kokeiluhanke, jossa pureudutaan festivaalien inkluusioon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen myös esiintyjien osalta. Tavoitteena on hankkeen myötä tehdä tunnetuiksi ja näkyviksi ne festivaalit ja Tapahtumat, jotka toteuttavat syrjimättömyyttä toimivat yhdenvertaisuuden suunnannäyttäjinä. Haluathan olla yksi heistä?

Teemme hankkeeseen mukaan lähtemisen tapahtumille ja festivaaleille mahdollisimman helpoksi, sillä monipuolinen artistirosterimme sisältää ennennäkemättömiä taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä Suomesta ja ulkomailta.

Järjestämme Kaikkien Festari-hankkeen maksuttoman lanseeraustilaisuuden torstaina 25.4.2019 kello 10 – 15 Kulttuuritalo Laikun Musiikkisalissa Tampereella osoitteessa Keskustori 4. Ilmoittautumiset 22.4. 2019 mennessä sähköpostiosoitteeseen janna@kaikkienfestari.fi.

Tervetuloa kuulemaan lisää Kaikkien Festari-hankkeesta ja mahdollisuudesta osallistua siihen festivaalina, taiteilijana tai kumppanina.

Aamupäivällä teemana saavutettavuus laajemmin ja kuulemme mm. Tampere Guitar Festivalin kokemuksia saavutettavuuden toteuttamisesta yleisölle. Kahvitauon jälkeen kello 13 eteenpäin lanseerataan Kaikkien Festari -hanke ja tutustutaan sen moninaisiin mahdollisuuksiin.

Tähän hankkeeseen mukaan tuleminen kannattaa, sillä tapahtumajärjestäjä hyötyy saavutettavuuden kehittämisestä monin tavoin. Tapahtuman asiakaspalvelu paranee ja mahdollisuudet tavoittaa uusia kävijöitä kasvavat. Esteettömyyden ja moninaisuuden edistäminen lisää myös tapahtuman yhteiskunnallista uskottavuutta ja houkuttelevuutta.


Likkojen Lenkki on kaikkien likkojen tapahtuma

Likkojen Lenkki kokoaa vuosittain kaikenikäiset naiset yhteen – jo 30-vuoden ajan! Lauantaina 18.5.2019 kello 11.30 – 18.00 Ratinanniemen festivaalipuistossa nautitaan Tampereella jälleen upeassa naisenergisessä ilmapiirissä yhdessäolosta sekä liikunnan ja viihteen ainutlaatuisesta yhdistelmästä. Päivän musiikkikattauksesta vastaavat karismaattiset miesartistimme Samuli Edelmann & Orkestra Suora Lähetys ja Anssi Kela – tapahtuman polkaisee käyntiin Tampereen Työväen Teatterin Poikabändi-musikaalikomedian ToiBoys! Lisäksi Ratinanniemessä osallistujia viihdyttää tamperelainen kehitysvammaisten bändi Puuwillaorkesteri.

Likkojen Lenkki on ollut pioneeri saavutettavuuden toteuttamisessa yleisölle jo vuodesta 2008 lähtien. Vuosien aikana tapahtumassa on toteutettu palvelut kaikille osallistujille monin eri tavoin; esteetön reittivaihtoehto, esteetön katsomoalue, taukoteltta, avustajat mukaan maksutta, esteettömät WC:t ja parkkipaikat jne.. Esteettömyys on muodostunut luonnolliseksi osaksi Likkojen Lenkkiä ja siksi myös ajatus uusien esiintyjien näkymisestä tapahtumassa on tapahtuman järjestäjille itsestäänselvyys.

Tänä keväänä Kaikkien Festarin Janna kartoittaa esteettömyyden lavan takana ja artistitiloissa ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.


Tampere Guitar Festival on Kaikkien Festari

Tänä vuonna 15. juhlavuottaan viettävä Tampere Guitar Festival on Kaikkien Festari ja sehän on luonnollinen jatkumo sille, että TGF on tehnyt saavutettavuutta yleisölle jo vuodesta 2010.

Luvassa on tuttuun tapaan monipuolinen katsaus akustisen kitaran maailmaan. 3.-9.6.2019 järjestettävän tapahtuman pääesiintyjiä ovat kitaran pioneerit Assad Brothers Brasiliasta, vauhdikkaan fingerstylen taitava Frank Vignola Duo Yhdysvalloista sekä kotimainen klassisen kitaran suurmies Timo Korhonen. Tapahtumassa esiintyy myös eri puolilta maailmaa saapuvia nuoria lupauksia, jotka tulevat Suomeen osana meneillään olevaa EU-hanketta.

Saavutettavuuden ilmentyminen Tampere Guitar Festivaalilla

Fyysistä saavutettavuutta toteutetaan siten, että pääkonserttipaikoilla on selkeästi huomioitu esimerkiksi liikkumisen, paikalle saapumisen ja WC-tilojen esteettömyys. Konserttipaikoilla on lisäksi läsnä koulutettuja vapaaehtoisia työntekijöitä, jotka pystyvät auttamaan liikuntarajoitteisten liikkumista. Konserttipaikojen välisen liikkumisen helpottamiseksi käytössä on bussikyydityksiä.

Kielellinen saavutettavuus kansainvälisessä tapahtumassa on huomioitu siten, että festivaalin tiedotus on mahdollisimman selkeää ja yksiselitteistä. Seminaareissa ja mestarikursseilla on saatavilla tulkkausapua. Verkkosivustot ja pääosa ohjelmistotiedoista on monikielisiä (suomi, englanti, venäjä).

TGF on myös huomioinut taloudellisen saavutettavuuden, sillä lippujen hintoja on porrastettu, jotta pienituloisimpienkin olisi mahdollista osallistua festivaalitapahtumiin. Alle 12-vuotiaat lapset pääsevät kaikkiin paikkaliputtomiin konsertteihin ilmaiseksi. Toimintarajoitteisten ihmisten avustajat pääsevät ilmaiseksi kaikkiin tilaisuuksiin. Tarjolla on myös useita pääsymaksuttomia tilaisuuksia.

Tämän vuoden tapahtumassa toteutetaan esteettömyyskartoitus artistitiloihin ja bäkkärille. Kiitos yhteistyöstä Tampere Guitar Festival!


Lieksan Vaskiviikko otti haasteen vastaan

Lieksan Vaskiviikko mukana Kaikkien Festari-hankkeessa

Kaikkien Festari on ACCAC GLOBAL:in Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella toteuttama suunnannäyttäjä kokeiluhanke, jossa pureudutaan festivaalien inkluusioon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen myös esiintyjien osalta. Tavoitteena on hankkeen myötä tehdä tunnetuiksi ja näkyviksi ne festivaalit ja tapahtumat, jotka toteuttavat syrjimättömyyttä ja toimivat siis yhdenvertaisuuden suunnannäyttäjinä.

Tänä vuonna 40 -vuotisjuhliaan viettävä Lieksan Vaskiviikko on Pohjoismaiden suurin vaskimusiikkitapahtuma, joka kokoaa Lieksaan vuosittain genrensä huippumuusikot maailmalta, tarjoten upean konserttiohjelmiston, opetusta ammattilaisille ja harrastajille sekä vuosittaisen kansainvälisen vaskisoitinkilpailun.

Ensi kesän tapahtumaan osallistuu Kaikkien Festari -hankkeen ESKEH -esteettömyyskartoituskoulutuksen saanut Janna Maula ja Kirsi Mustalahti tarkastelemassa takatilojen esteettömyyttä ja ideoimassa palveluja kaikille.

Lieksan Vaskiviikko hyötyy saavutettavuuden kehittämisestä monin tavoin. Tapahtuman asiakaspalvelu paranee ja mahdollisuudet tavoittaa uusia kävijöitä kasvavat. Esteettömyyden ja moninaisuuden edistäminen lisää tottakai myös tapahtuman yhteiskunnallista uskottavuutta ja houkuttelevuutta.

Jospa jo seuraavana kesänä nähtäisiin Lieksassa kursseilla ja esiintyjinä myös inklusiivisia ryhmiä tai erityistarpeisia esiintyjiä ja kurssilaisia.

Jokaisella on oikeus kulttuuriin, sen kokijana, näkijänä ja tekijänä!


Kaikkien Festarin verkkosivut on auki

Kaikkien Festari on ACCAC Globalin Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella toteuttama suunnannäyttäjä- kokeiluhanke, joka keskittyy erityistarpeisten taiteilijoiden ja inklusiivisten taiteilijaryhmien nostamiseen tapahtumajärjestäjien sekä suuren yleisön tietoisuuteen, mikä tulee lisäämään heidän keikkailumahdollisuuksiaan.

Edellytys näiden taiteilijoiden keikkailun lisääntymiselle kuitenkin on, että myös esiintyjätilat tapahtumissa ovat esteettömiä ja kaikin tavoin saavutettavia.

Takatilojen esteettömyyden edistäminen onkin Kaikkien Festari-hankkeen toinen tavoite. Ne festivaalit ja tapahtumat, jotka toteuttavat syrjimättömyyttä myös artistivalinnoissaan toimivat yhdenvertaisuuden suunnannäyttäjinä.

Verkkosivut ovat nyt auki. Sieltä löytyy tietoa hankkeesta, sen taustasta, niin koti- kuin ulkomaisista taiteilijoista, sekä siitä kuinka juuri sinä voit osallistua Kaikkien Festari-hankkeeseen. Lisäksi Uutisissa voi kätevästi seurata hankkeen etenemistä sekä muuta aiheeseen liittyvää ajankohtaista.


Etsimme esiintyjiä

Lähde edistämään kulttuurin esteettömyyttä myös esiintyjien näkökulmasta


Opetus- kulttuuri ministeriö rahoittaa ja ACCAC Global toteuttaa Kaikkien Festari -hanketta, jossa etsitään vammaisia tai muusta syystä erityistarpeisia taiteilijoita tai taiteilijaryhmiä. Pyritään löytämään heille lisää esiintymismahdollisuuksia verkostojemme kautta. Hankke paneutuu myös esiintymispaikkojen/tapahtumien saavutettavuuteen, erityisesti esiintyjätilojen esteettömyyteen, sekä tapahtumajärjestäjien tietoisuuteen ja valmiuteen ja halukkuuteen ottaa ohjelmistoonsa myös inklusiivisia esiintyjäryhmiä.


Etsimme potentiaalisia kotimaisia artisteja, joilla on kiinnostusta keikkailuun Suomessa ja verkostojemme kautta myös ulkomailla. Mikäli kiinnostuit mahdollisuudesta, toivoisimme sinun esittelevän itsesi tai ryhmäsi. Kerromme asiasta mielellämme lisää, joten jos kiinnostaa niin laita sähköpostia osoitteeseen janna@kaikkienfestari.fi tai lähetä ehdotuksesi; esittely/kuvaus itsestäsi/ryhmästäsi sekä esityksestä samaan sähköpostiosoitteeseen. Voisitko juuri sinä kuulua artisteihimme?

Laitetaan materiaalit ja raiderit kuntoon ja mennään yhdessä eteenpäin!


Tutustu meihin Facebookissa https://www.facebook.com/kaikkienfestari/


Jokaisella on oikeus kulttuuriin, sen kokijana, tekijänä ja näkijänä!